Op het terras met…
een coördinator cursussen en congressen 

Persoonlijke kennismaking met Alma Hartgring van de Prinses Máxima Centrum Academy 

Kent u dat? Dat u iemand steeds bijna tegenkomt, via oud-collega’s en internet een béétje kent, maar toch nog nooit écht hebt ontmoet? Alma Hartgring en ik hebben dat al sinds 2011. Onze zakelijke paden kruisen elkaar regelmatig. Na het zoveelste online contact besloten we dat het tijd werd om elkaar de hand te schudden. Dus dat deden we laatst. Op het terras van Koetshuis de Haar.

Hoe het zo gekomen is…

Ik hoorde haar naam voor het eerst van een oud-collega, die vertelde dat Alma mijn opvolgster werd bij de Utrechtse Ondernemers Academie. Eén van Alma’s taken daar was het uitbouwen van de communicatie via social media. En zo kwamen we elkaar online vaak tegen in de daaropvolgende jaren.

Master Course deelnemers Prinses Máxima Centrum op De Haar

Deelnemers Master Course op de kasteeltrap

Sinds 2017 werkt Alma bij de Academy van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Ze organiseert er congressen en cursussen. Toen zij een locatie zocht voor een diner met de deelnemers van een Master Course, bedacht ze dat ik bij het Koetshuis werk en stuurde me een berichtje. En zo kwam Alma afgelopen maart met 30 internationale gasten naar De Haar.

“De avondrondleiding is een echte aanrader”

Alma vertelt enthousiast over die bijeenkomst. “De ontvangst was in de Grote Laverie. Van daar wandelden we door het landschapspark naar het kasteel voor een avondrondleiding. Vanuit de schemering doemde het prachtig verlichte kasteel op. De sfeer was mysterieus en sprookjesachtig. Na de rondleiding dineerden we in de Grote Laverie.

Alles was uitstekend verzorgd en we hebben een goede indruk achtergelaten bij onze gasten. Ik kom zeker nog eens terug met een groep.”

Uitvoerend én inhoudelijk

24 uur per week werkt Alma bij de Academy. “Komend najaar ontvangen we in de Jaarbeurs 400 gasten voor een meerdaags symposium over research. Ondertussen werk ik ook nog aan vijf kleinere projecten. Ik doe bijna alles zelf, al kan ik altijd terugvallen op één van de secretaresses van de Academy mocht dat nodig zijn. Zij verzorgt bijvoorbeeld de naambadges voor de deelnemers.” Recentelijk voltooide Alma de opleiding Opleidingskunde. “Zo kan ik mijn opdrachtgevers nóg beter van dienst zijn. Ik denk nu actief mee over de werkvorm waarin zij hun kennis het beste kunnen overbrengen op de deelnemers.”

Alma:
“Vanuit de schemering doemde het prachtig verlichte kasteel op.
De avondrondleiding is echt een aanrader!” 

Standaard draaiboek, of toch eigenlijk niet?

Hoe houdt Alma overzicht in haar werk met al die verschillende projecten en deelnemers? Alma verklapt met een grote glimlach: “Om niets te vergeten werk ik met een standaard draaiboek. Voor ieder project personaliseer ik dat helemaal. Dat moet wel, want geen bijeenkomst is hetzelfde. Ook heel belangrijk: na afloop evalueer ik hoe het is gegaan en dan voer ik meteen verbeteringen door voor een volgend project.” Ze denkt even na en besluit dan: “Eigenlijk heb ik dus helemaal geen standaard draaiboek. Je kunt het beter een evoluerend draaiboek noemen.”

Selfie

Ik vond het erg leuk om persoonlijk kennis te maken met Alma. Eindelijk konden we dan een selfie maken in de zon op het Stalplein… Mijn collega’s en ik hopen Alma hier nog vaak terug te zien!

Titia

Over het Prinses Màxima Centrum voor Kinderoncologie

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 600 kinderen kanker. Verschillende soorten kanker, waarvan de meeste vormen maar tussen de 5 en 25 keer per jaar voorkomen. Voorheen vond onderzoek en behandeling plaats door specialisten in zeven verschillende universitaire ziekenhuizen. Het Prinses Màxima Centrum concentreert zorg en onderzoek op één locatie. Dit maakt het makkelijker om ervaring op te doen, kennis te delen en specialisten op te leiden. Daarnaast biedt het financiële voordelen. Na jaren van voorbereiding is de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in gebruik genomen op 18 mei 2018. Koningin Máxima opende het centrum officieel op 5 juni.