Á la minute gerookte zalm van de barbecue

zoals de koks van Koetshuis de Haar het bereiden

Ziet u onze koks barbecueën, dan ziet u meestal ook een grote pan boven de gloeiende kooltjes: de rookpan. Coen en Darryl bereiden hierin hun á la minute gerookte verse zalm voor onze gasten. En ze vertellen hier hoe, zodat u het thuis ook kunt maken voor vrienden! Echt het proberen waard.

Niet moeilijk, wel indrukwekkend!

Zalm roken is niet moeilijk. Maar met het resultaat, sappige zalmfilet met een lichte rooksmaak, maakt u zeker indruk op uw gasten. Rookpannen en -ovens zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. Hebt u er nog geen, probeer dan eerst een eenvoudig, betaalbaar exemplaar. Of beter nog: leen er eentje van de buren. Fancy kookgerei aanschaffen kan altijd nog, mocht het roken u bevallen.

De rookpan van onze koks op de barbecue

Benodigdheden

  • rookpan of -oventje
  • aluminiumfolie
  • rookmot
  • verse zalmfilet, met huid

De zalm voorbereiden

Controleer de zalm op graatjes. Dep hem droog. En verder? Less is more in dit geval.
De rookaroma’s trekken in de verse zalm en dat geeft smaak.

“Wij voegen eigenlijk geen kruiden toe.
De zalm en het rookaroma zijn van zichzelf al smakelijk genoeg.
De rook geeft een iets zilte smaak.”
Chefkok Coen

Bereiding

Leg onderin de rookpan 1 eetlepel mot. Dek af met het plaatje. Leg op het plaatje een stukje aluminiumfolie (dat vergemakkelijkt straks het schoonmaken). Plaats het rooster in de pan. Leg hierop de vis, met de huid omlaag. Doe het deksel op de pan en zet de pan op de gloeiende barbecue (niet op het heetste deel). Laat de zalm ongeveer een half uurtje roken (de bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de zalmfilet).

Serveren

Tevreden over de gaarheid (cuisson) van uw zalm? Laat hem dan iets afkoelen en neem hem uit de pan. Serveer hem aan uw gasten met bijvoorbeeld lauwwarme gegrilde groene groenten en een honing-mosterd-dille dressing. Naar smaak wat zeezout of dille, citroen of knoflook toevoegen kan altijd!

Koks Coen en Darryl zijn klaar voor het barbecueseizoen

Smaakt naar meer?

Genoten van deze zalm? Dan maakt u hem natuurlijk vaker! Ook leuk: experimenteren met andere producten, zoals kipfilet of pompoen.