8 vragen aan ceremoniemeester Anniek

Hoe zij haar beste vrienden hielp bij het verwezenlijken van hun droombruiloft

Anniek van der Velde was ceremoniemeester bij het huwelijk van haar goede vrienden Marc en Saskia, die trouwden in de tuin van Kasteel de Haar. De grote dag van het bruidspaar werd ook een onvergetelijke dag voor de ceremoniemeester. Wij waren benieuwd hoe Anniek het heeft ervaren om ceremoniemeester te zijn. Aan de hand van acht vragen blikken wij met haar terug op die zonnige dag in mei.

Anniek met het bruidspaar

1. Wat is jouw relatie tot het bruidspaar?

“Marc en Saskia zijn mijn beste vrienden. Marc ken ik al heel lang. Toen ik Saskia een paar jaar geleden voor het eerst ontmoette had ik met haar meteen een goede klik.”

2. Hoe heeft het bruidspaar jou gevraagd als hun ceremoniemeester?

“Op een vrijdag kreeg ik een appje van Saskia. Ze vroeg me of ik die avond bij haar langs kon komen, omdat ze dringend kledingadvies nodig had. Dus meteen na mijn werk ging ik naar haar toe. Ik vond het een beetje vreemd dat Marc er ook was. Bleek dat kledingadvies een smoesje te zijn, omdat ze me iets heel anders wilden vragen. Toen het hoge woord eruit was, reageerde ik meteen enthousiast. Ik vind het altijd leuk om hulp te bieden op feestjes en dat wisten zij natuurlijk. Het voelt bijzonder dat ze mij vroegen en ik wilde graag betrokken worden bij en nuttig zijn op hun grote dag. Pas later heb ik gevraagd wat ze precies van mij verwachtten. We hadden een gezamenlijk doel: iedereen een onvergetelijke dag bezorgen, waar nog lang over wordt nagepraat.”

Saskia en Marc arriveren bij Kasteel de Haar

3. Had je veel werk aan de voorbereidingen?

“Dat viel eigenlijk reuze mee. Saskia en Marc wisten precies wat zij wilden en hadden al van alles geregeld. Zij verstuurden zelf de uitnodigingen. Daar zat een kaartje bij met mijn contactgegevens voor mensen die vragen hadden of zich wilden afmelden. De genodigden hebben mij uiteindelijk niet veel vragen gesteld. Eén van mijn taken was erop toe te zien dat de gasten geen speeches of stukjes deden tijdens de bruiloft, dat wilde het bruidspaar niet ;-)
Twee weken voor de grote dag ging ik met Marc en Saskia mee naar Kasteel de Haar en Koetshuis de Haar. Het was fijn om alvast de locatie te zien en het programma helemaal door te spreken met de medewerkers, die ons op de huwelijksdag op professionele wijze veel werk uit handen namen. Wij werden echt ontzorgd. Saskia had een schriftje met aantekeningen en we hebben een draaiboek gemaakt. Dat heeft me goed geholpen.”

4. Kun je in het kort vertellen hoe de huwelijksdag verliep?

“Het was een prachtige, zonnige dag in mei. We hadden echt geluk met het weer, het was wel 30 graden! Ik was wat eerder aanwezig om te checken of alles in orde was. Ik ving de gasten op en was het aanspreekpunt voor de medewerkers van het Kasteel en Koetshuis. De ceremonie onder een grote boom in het kasteelpark was heel mooi en intiem. Daarna gingen we naar het Tuynhuis om te toosten en de bruidstaart aan te snijden. Toen het bruidspaar en de fotograaf de bruidsreportage maakten, nam ik de gasten mee voor een rondleiding in het Kasteel. Het maken van de familiefoto’s liep wat uit, maar de mensen van het Kasteel namen de tijd en pasten zich soepel aan. Terug in het Tuynhuis genoten we van een heerlijke, compleet verzorgde barbecue. Het bruidspaar had een leuke verrassing: een goochelaar die aan tafel kwam entertainen. Zelfs ik wist dat niet! ’s Avonds vierden we feest in het Koetshuis.”

5. Wat vond jij het mooiste moment?

“Dat was toch wel de aankomst van het bruidspaar en de ceremonie. Zangeres Lidewij zong een prachtig lied, ‘Make you feel my love’ van Adèle, vertaald in het Nederlands ‘Tot jij mijn liefde voelt’. Ook mooi was dat de oma van Saskia, die inmiddels is overleden, met de Wensambulance uit Friesland was gekomen. Een enorme verrassing voor Saskia.”

Anniek – in mintgroene jurk – poseert met het gezelschap

6. Hoe was het feest?

“Er waren zo veel verschillende mensen: familie, vrienden en collega’s. Ik had me voorgenomen om iedereen te spreken en dat is aardig gelukt. Ik heb ook mensen aan elkaar voorgesteld, zodat de gasten gezellig mengden. Saskia en Marc hadden de DJ een usb-stick gegeven met hun favoriete muziek en bijna iedereen danste mee. De tante van de bruid had het geweldige idee om de gasten op zelfgemaakte houten hartjes een persoonlijke boodschap voor het bruidspaar te laten schrijven. Dit in plaats van een standaard gastenboek. De losse hartjes met ieder een eigen persoonlijke boodschap werden in een schilderij geschoven, zodat het één geheel werd. Het was mijn taak om iedere gast te verwelkomen, mij voor te stellen en daarbij te vragen of ze een persoonlijke boodschap wilden opschrijven. Bij aankomst nam ik de cadeaus aan en gasten die naar huis gingen, kregen van mij nog een bedankje mee.‘’

7. Welke goede raad zou je andere ceremoniemeesters geven vanuit jouw eigen ervaring?

“Blijf vooral zelf genieten van de dag. Dit geldt voor het bruidspaar, maar ook voor de ceremoniemeester. Natuurlijk ben je druk, maar ik heb bewust af en toe even een genietmomentje ingelast voor mezelf. Verder raad ik aan om een draaiboek te maken en alles goed door te spreken met de bruid en bruidegom. Stel vooral veel vragen. Wat wil het bruidspaar wel en juist niet? Wat vinden zij belangrijk? Gelukkig ken ik Saskia en Marc goed, dus kon ik veel dingen zelf invullen. En mijn laatste tip is vraag hulp waar nodig. Ik kreeg hulp van een goede vriend.”

Annieks tips voor andere ceremoniemeesters

  • Geniet zelf van de dag!
  • Spreek alles goed door met het bruidspaar
  • Stel veel vragen
  • Maak een draaiboek
  • Vraag hulp waar nodig

8. Tot slot nog een heel andere vraag: wat doe je eigenlijk in het dagelijks leven?

“Iets heel anders! Ik werk bij een bank en daarnaast volg ik de opleiding Financial Service Management. Op dit moment heb ik veel telefonisch contact met klanten. Ik wil graag financial planner worden, dan ga ik mensen helpen hun dromen te verwezenlijken. Haha, ja, nu je het zegt: als ceremoniemeester heb ik Marc en Saskia geholpen met het verwezenlijken van hun droomdag!”

Foto’s: Marina Kemp, Flitsend Fotografie